čtvrtek 18. října 2012

Star Wars: Nový řád Jedi 01 - Prvotní vektor

Star Wars: Nový řád Jedi 01 - Prvotní vektor
Napsal: R. A. Salvatore





Šestnáct let uplynulo od událostí v trilogii o velkoadmirálovi Thrawnovi a přes 20 let od zničení Hvězdy smrti. Aliance a Imperiální zůstatek žijí víceméně v míru, ale netuší, že se na ně chystá nepřítel z jiné galaxie. Nepřítel, který je děsivější, než císař Palpatine. Tím nepřítelem je rasa Yuuzhan Vongů, humanoidů podobných lidem, kteří ale stavějí svou víru na bolesti a utrpení a na nenávisti ke všemu mechanickému. A tato rasa se rozhodla dobít tuto galaxii.

Proti nim však stojí Řád Jediů, kteří musí řešit své vlastní problémy, které souvisí s politikou a rozdílnými názory Jediů, jak by se měli chovat. Na jedné straně tak stojí skupinka Jediů okolo mistra Luka Skywalkera, která zastává názor, že by Jediové měli být ochránci míru v galaxii a na druhé straně stojí skupinka okolo mistra Kypa Durrona (viz. trilogie Akademie Jedi), která zastává názor, že Jediové byli a jsou válečníci. Tuto teorii demonstrují galaxii a díky ní si vysloužili protesty v politice.

Rozjezd této série je celkem zvláštní. Popisuje události, kterými startuje velká invaze Yuuzhan Vongů do galaxie. Tou je vyhlazení pozorovací stanice na okraji galaxie a vzpoura jedné planety na opačné straně galaxie, která ma sloužit na odvedení pozornosti. A nebýt dvou událostí, které ovlivní události - smrtelná nemoc Mary Jade Skywalker a tragická událost na planetě Sernpidal, nevybočovala by tato kniha z "průměru". Naštěstí se příběh později rozjede a nás čeká výborná série, která podle mého otřese celou galaxii far, far away...

Hodnocení: 8/10

Žádné komentáře:

Okomentovat