pondělí 3. prosince 2012

Rick Riordan - Bohové Olympu 1 - Proroctví

Bohové Olympu 1 - Proroctví
Napsal: Rick Riordan




Kdo by si myslel, že úspěšná série o Percym Jacksonovi skončila pátou knihou v době, kdy už dávno vyšla poslední kniha Harryho Pottera, ten by se mýlil. Série sice skončila, ale nová se objevila v těsném závěsu. Jmenuje se Bohové Olympu (předchozí se jmenovala v originále Percy Jackson a Olympané) a Percy už zde nehraje tak velkou roli. Hrdinů je zde totiž několik. Přesněji řečeno sedm. A vše začíná na konci páté knihy Percyho Jacksona, kdy je vyřčeno nové zásadní proroctví.

První kniha této nové pětidílné série popisuje tři nové postavy, které po vzoru Percyho Jacksona z prvního dílu první série neví, kdo ve skutečnosti jsou a dokonce i jejich minulost je poněkud nejasná. Hlavním polobohem se tak stává Jason, který se chová trochu jinak, než je u řeckých polobohů zvykem. Je to tím, že není řeckým polobohem, ale římským. Ano. V druhé knižní sérii se dozvídáme, že kromětábora polokrevných existuje i tábor Jupiter (římská verze Dia, navíc je otcem Jasona), ve kterém jsou římští polobozi. Oba tábory se nesnáší a často jsou mezi nimi konflikty, které vyústí například v americkou občanskou válku. Proto jsou tyto tábory pokryty Mlhou, která je chrání před lidmi i nepřáteli.

Druhou osobou je Piper, dcera bohyně Afrodity, kterou pojí k Jasonovi uměle (Mlhou) vytvořená láska. Od své matky dostala kromě krásy schopnost přesvědčování. Třetím členem party pak je Leo, který je synem Hefaista a který má dar ohně a vynalézání.

Na své cestě potkají Annabeth, která pátrá po zmizelém příteli Percym a cesta je navíc zavede přes celou severní Ameriku. Na té potkávají známé osobnosti z řeckých a římských legend a objevují svou minulost a budoucnost, která je čeká, když nesplní svůj úkol, kterým není nic menšího, než záchrana bohyně Héry. A poražení několika obrů.
O této knize by se toho dala napsat ještě spousta informací a zážitků, ale tím bych budoucí čtenáře spíše jen odradil. Stejně jako první kniha Percyho Jacksona, i tato se výborně čte, i když jsem ji četl v anglickém jazyce, a stejně tak s radostí čtete zapojování se nových obyvatel kempu polokrevných do života s oživlou mytologií. A i když už jste jednou něco podobného kdysi četli, stejně vám to nevadí a stejně si to znovu rádi přečtete. Vždyť o to tu jde, aby vás příběh zaujal a nepustil.

Hodnocení: 10/10

Žádné komentáře:

Okomentovat