pátek 25. května 2012

Jeffery Deaver - Lincoln Rhyme 1 - Sběratel kostí

Sběratel kostí
Série: Lincoln Rhyme 1
Napsal: Jeffery Deaver



Když jsem před několika lety viděl v televizi film Sběratel kostí, hodně mě nadchnul. Nebylo to jen hereckým obsazením, kde hrála Angelina Jolie, Danzel Washington nebo Ed "Al Bunda" O'Neil, ale i celkové zpracování. Po nějaké době jsem zjistil, že se jedná o filmovou adaptaci úspěšné knihy, která vyšla s několika pokračováními a dokonce i v čechách. Sehnal jsem si ji a tak jsem se seznámil s kolektivem okolo Lincolna Rhyma a hlavně s jeho autorem Jeffery Deaverem.

Lincoln Rhyme je geniální kriminalista, který prohledává místa činu, analyzuje důkazy a pátrá po pachatelích. To by nebylo tak výjimečné, kdyby nebyl kvadrupletik, který je po nehodě na jednom místě činu připoután na lůžko a může hýbat pouze malíčkem a hlavou. Všechny tyto úkony tak za něj vykonává pochůzkářka Amélie Sachsová, kterou Rhyme zaučuje, aby byla jeho asistentkou. A aby to neměli jednoduché, zrovna začal v New Yorku, kde se Rhyme nachází, masový vrah, který má zálibu v lidských kostech. A kriminalistům zanechává na místě činu nápovědu k další vraždě. Proto musí Rhyme se Sachsovou bojovat nejen proti kolegům, kterým se nelíbí, kdo případ vyšetřuje, ale i proti ubíhajícímu času.

Hlavním stylem Jefferyho Deavera jsou určitě dějové zvraty, těch je v knize spousta, takže když už si jednou myslíte, že je něco jasné, něco vás pak překvapí. Když se ale zpětně vrátíte k postupu vyšetřování, řeknete si, že to je jasné. Po několikáte přečtené knize od stejného autora sice začnete tento styl odsuzovat, ale máte jisté, že vás to udrží v napětí.

Hodnocení: 9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat